Akut tandvård

Vi erbjuder akut tandvård för er som har obehag/värkt, råkat ut för olycka/trauma eller har andra akuta problem med dina tänder.

För akuta besvär ring 090-12 36 00

Akut tandvård är behandling som behövs omedelbart för att lindra smärta eller förhindra att tandproblem förvärras. Det kan inkludera saker som till exempel att fylla hål i tänder, rensa infektioner och ta bort utslagna tänder. Det är viktigt att söka akut tandvård om du har stark tandvärk eftersom det kan hjälpa till att förebygga mer allvarliga problem i framtiden. Om du behöver akut tandvård bör du kontakta din tandläkare eller en akut tandvårdsmottagning så snart som möjligt.

Akuta besvär prioriteras alltid!

Efter ordinarie öppettid, kontakta privattandläkarnas jour: 0730 – 48 96 36 där du hänvisas till jourhavande tandläkare.


Vad kan orsaka tandvärk?

Det finns många olika saker som kan orsaka tandvärk, inklusive:

  1. Karies (hål i tänderna): Karies orsakas av bakterier som bryter ner tandens ytskikt och kan leda till tandvärk.
  2. Tandinfektion: En infektion i tanden, tandköttet eller i tandköttet kan orsaka tandvärk.
  3. Tandabscess: En tandabscess är en infektion som har spridit sig från tanden till benet. Det kan orsaka stark tandvärk och feber.
  4. Utslagna tänder: Om du har slagit ut en tand kan det orsaka tandvärk.
  5. Skadade tänder: Om du har skadat en tand, till exempel genom att bita på ett hårt föremål, kan det orsaka tandvärk.
  6. Utsättning för hetta och kyla: Många människor kan få tandvärk när de utsätts för hetta och kyla, till exempel när de dricker varma eller kalla drycker.
  7. Tandställning: Om du har tandställning kan det ibland orsaka tandvärk.